Blog

HomeBadkamerZo kies je de Juiste Badkamerverlichting
Badkamerverlichting

Zo kies je de Juiste Badkamerverlichting

Net als de keuken is de badkamer een ‘werkkamer’ en daarom erg belangrijk in huis. Goeie verlichting is daarom van groot belang. Niet kunnen zien wat je doet, is erg onhandig. Badkamers zijn over het algemeen klein en profiteren niet altijd van volop natuurlijke lichtinval. Door na te denken over Algemene, Taakgerichte en Accent verlichting in deze ruimte, komt de badkamer volledig tot zijn recht.

Opmerking: Voordat je badkamerverlichting uitkiest is het belangrijk om duidelijk te hebben welke verlichting geschikt is voor een vochtige ruimte. Een specialist kan je hierbij helpen, of doe wat onderzoek op het internet voordat je op de aanschaf overgaat.

Algemeen

Een badkamer zou idealiter profiteren van natuurlijke lichtinval. Dit is tenslotte het mooiste licht. Maar vaak is de badkamer onderbelicht vanwege kleine raampjes of zelfs helemaal donker. Zelfs als je wel een mooi groot raam hebt, is het tijdens de donkere maanden van het jaar te weinig om alles goed te kunnen zien. Een helder licht aan het plafond is dan de oplossing. Tegenwoordig zijn er plafonnières te koop met een ingebouwd led-licht die spatwaterdicht zijn en letterlijk jaren meegaan. Het is helder wit of gelig licht en perfect voor de badkamer. Heldere spotjes op strategische plekken werkt ook erg goed. Kies ook hier voor heldere led-lichtjes.

Taakgericht

Bij taakgerichte badkamerverlichting in de badkamer moet je denken aan een lichtje naast de spiegel of in een donkere hoek waar je vaak bij moet. Voor het precieze verzorgingswerk zoals flossen, make-up aanbrengen of tanden poetsen is een extra licht naast of boven de spiegel geen overbodige luxe. Kies voor een lamp met een diffuus kapje zodat de heldere licht van het peertje je niet verblindt.

Een aparte lamp in bijvoorbeeld een donkere douchehoek of in een kast of boven planken kan ook erg handig zijn als het algemene licht daar niet bij komt.

Accent

Accent verlichting is het minst belangrijke soort verlichting in een badkamer. Maar toch kan het een badkamer net dat beetje extra geven en een luxe sfeer uitstralen. Een mooie lamp met zacht licht is heerlijk wanneer je wilt ontspannen in je bad. Kaarsen vallen daarom ook onder de noemer accent verlichting. Maar bij accent verlichting kun je ook denken aan een energiezuinig lampje dat je de hele nacht aan kunt laten. En misschien is dat ook net genoeg licht voor jou om bij de ontspannen in bad. Double duty!

POST A COMMENT