Zo kies je de Juiste Badkamerverlichting

Badkamerverlichting

Net als de keuken is de badkamer een ‘werkkamer’ en daarom erg belangrijk in huis. Goeie verlichting is daarom van groot belang. Niet kunnen zien wat je doet, is erg onhandig. Badkamers zijn over het algemeen klein en profiteren niet altijd van volop natuurlijke lichtinval. Door na te denken over Algemene, Taakgerichte en Accent verlichting in deze ruimte, komt de badkamer volledig tot zijn recht.

Opmerking: Voordat je badkamerverlichting uitkiest is het belangrijk om duidelijk te hebben welke verlichting geschikt is voor een vochtige ruimte. Een specialist kan je hierbij helpen, of doe wat onderzoek op het internet voordat je op de aanschaf overgaat.

Algemeen

Een badkamer zou idealiter profiteren van natuurlijke lichtinval. Dit is tenslotte het mooiste licht. Maar vaak is de badkamer onderbelicht vanwege kleine raampjes of zelfs helemaal donker. Zelfs als je wel een mooi groot raam hebt, is het tijdens de donkere maanden van het jaar te weinig om alles goed te kunnen zien. Een helder licht aan het plafond is dan de oplossing. Tegenwoordig zijn er plafonnières te koop met een ingebouwd led-licht die spatwaterdicht zijn en letterlijk jaren meegaan. Het is helder wit of gelig licht en perfect voor de badkamer. Heldere spotjes op strategische plekken werkt ook erg goed. Kies ook hier voor heldere led-lichtjes.

Taakgericht

Bij taakgerichte badkamerverlichting in de badkamer moet je denken aan een lichtje naast de spiegel of in een donkere hoek waar je vaak bij moet. Voor het precieze verzorgingswerk zoals flossen, make-up aanbrengen of tanden poetsen is een extra licht naast of boven de spiegel geen overbodige luxe. Kies voor een lamp met een diffuus kapje zodat de heldere licht van het peertje je niet verblindt.

Een aparte lamp in bijvoorbeeld een donkere douchehoek of in een kast of boven planken kan ook erg handig zijn als het algemene licht daar niet bij komt.

Accent

Accent verlichting is het minst belangrijke soort verlichting in een badkamer. Maar toch kan het een badkamer net dat beetje extra geven en een luxe sfeer uitstralen. Een mooie lamp met zacht licht is heerlijk wanneer je wilt ontspannen in je bad. Kaarsen vallen daarom ook onder de noemer accent verlichting. Maar bij accent verlichting kun je ook denken aan een energiezuinig lampje dat je de hele nacht aan kunt laten. En misschien is dat ook net genoeg licht voor jou om bij de ontspannen in bad. Double duty!

Ontwerpfouten die je Badkamer tekort doen

Badkamer ontwerp

Wanneer je een woonkamer of slaapkamer inricht is er ruimte om te experimenteren. Als een muurkleur je niet bevalt kun je die overschilderen. Of als de gordijnen niet passen, kun je ze omruilen in de winkel voor een ander formaat. In de badkamer is dat veel lastiger. Op het moment dat de badkamer verbouwt is, zit je min of meer vast aan het ontwerp en indeling omdat alles ingebouwd en betegeld is. Daarom is het goed om op voorhand even goed na te denken over de volgende dingen die fout kunnen gaan en hoe je dat beter kunt doen in jouw badkamer.

1. Teveel elementen in een te kleine badkamer

Tenzij je in een klein paleis woont, is je badkamer waarschijnlijk klein. Vaak is het de kleinste kamer in het huis, of in ieder geval één van de kleinste. Dit betekent dat je goed moet nadenken over wat er allemaal in moet. Mooie in het oog springen elementen als een vloer, badkuip, wastafelmeubel en verlichting kunnen de kleine ruimte enorm claustrofobisch maken als het allemaal tegelijk wilt. Kies daarom voor één of twee elementen en houd de rest neutraal.

2. Praktisch boven prachtig

De badkamer is voornamelijk een praktische ruimte. Dus het is belangrijk om hem zo in te richten dat het ook praktisch is. Tuurlijk, zo’n vrijstaand bad is erg mooi! Maar vind je dat nog steeds als je hem voor de 50ste keer moet schrobben aan de onderkant? Denk ook aan onderhoud wanneer je je badkamer inricht. Kom je goed in de randjes, kun je er van onderen goed bij, hoe vaak moet iets schoongemaakt worden? Een badkamer is duur en veel mensen pakken hem pas na tien jaar weer aan. Heb je zin om de komende tien jaar die ornamenten koperen kraan met speciaal schoonmaakmiddel om de dag te poetsen om te voorkomen dat hij roest? Als je echt heel graag iets bijzonders wilt, maak dan iets moois van de toiletruimte beneden. Die is vaak minder vochtig en handiger in onderhoud.

3. Niet genoeg verlicht

Slechte verlichting in de badkamer is funest. Tuurlijk, dat zachte licht is heerlijk wanneer je na een lange dag in je badkuip glijdt. Maar vaak is adequate natuurlijke lichtinval beperkt in badkamers. Zorg voor een goede verlichting aan het plafond en naast de spiegel. In de herfst en winter zul je er erg blij mee zijn. Klik hier voor een artikel over goede badkamerverlichting.

4. Geen opbergmogelijkheden

De badkamer is vochtig, dus je moet niet teveel op willen bergen in je badkamer, maar alleen maar plek hebben voor je tandenborstel is ook niet handig. Denk na over een kast of lades onder de wastafel of misschien zelfs ruimte in de ombouw van je bad om dingen als handdoeken, extra voorraad shampoo en schoonmaakmiddelen in op te kunnen ruimen. Zo blijft je badkamer opgeruimd waardoor een kleine ruimte toch ruim en fris aanvoelt.

10 Dingen waar je Echt een Foto van moet maken

10 dingen waar je echt een foto van moet maken

Toen je nog foto’s op een rolletje moest maken, was je erg voorzichtig met het maken van een foto. Nu dat je een foto app klaar voor gebruik (en gratis!) op je telefoon hebt, kun je hele foto-albums creëren met hele saaie dingen. En dat zou je eigenlijk ook moeten doen. Hieronder vind je een lijst van alledaagse dingen waar je een foto van zou moeten maken om georganiseerd en scherp te blijven.

1. Je nieuwe (afschuwelijke) kapsel

Of je het nu geweldig of afschuwelijk vindt, zodra je de salon uitstapt vraag je een vriend(in) om je nieuwe kapsel vanuit meerdere hoeken te fotograferen. Vaak gaat er meer tijd overheen dan je zou denken om erachter te komen welk kapsel en stijl echt goed bij jou past, of juist helemaal niet. Als je dan een stijl hebt waar je heel blij van werd, maak je de foto’s van dat kapsel je favoriet op je telefoon en laat je ze zien bij je volgende bezoek aan de kapper. Ook kun je foto’s gebruiken om aan te duiden waarom een kapsel juist niet werkte.

2. Je nummerbord

Je nummerbord onthouden lijkt misschien niet heel moeilijk. Maar stel dat je ergens bent waar je je nummerbord (en type auto) moet opschrijven of vertellen, bijvoorbeeld als je auto gestolen is. In de stress kun je het je misschien niet herinneren. Een foto met nummerbord en type auto is dan erg handig.

3. Hoe je kabels vastzitten

Stel je voor: je hebt ein-de-lijk je eigen kantoortje in huis of die gave mediakamer in de kelder. Dat betekent dat je computer, televisie en geluidsinstallatie verplaatst moet worden. En dat betekent weer dat de kabels er uit moeten en op de juiste manier weer ingeplugd moeten worden. Paniek! Of niet wanneer je een duidelijke foto hebt gemaakt van hoe de kabels pre-verhuizing in je apparatuur zaten. Hou de foto bij de hand terwijl je de kabels weer in moet pluggen en je bent in no-time weer online!

4. Meubels voordat je ze uit elkaar haalt

Of wat dan ook voordat je het uit elkaar haalt met het idee om het op een later moment weer in elkaar te zetten. De foto is dan erg handig om goed voor ogen te houden hoe het er ook alweer uitzag.

5. Je parkeerplaats op het vliegveld

Of waar dan ook als je geparkeerd hebt. Slimme mensen schrijven het nummer of logo van de rij waarin ze geparkeerd staan, op. Hele slimme mensen maken er eenvoudigweg een foto van!

6. Kaartje van de kapstok in de opera

Als je je jas inlevert bij een concert of beurs, krijg je een kaartje met daarop een nummer. Maak er een foto van voor het geval je het kaartje kwijtraakt.

7. Je bagage op het vliegveld

Natuurlijk hoop je dat je bagage gewoon meekomt naar je bestemming, maar dat is niet altijd het geval. Maak een foto van je koffer en het kan het vliegtuigpersoneel helpen om hem sneller te vinden.

8. Je huurhuis op de dag dat je er in trekt

Maak foto’s van de kamers om vast te leggen in welke staat ze verkeren voordat jij het huis betrekt. Maar al te vaak ontstaat er een dispuut over schade, waarbij onduidelijk is wie de schuldige is. Door een aantal foto’s te hebben van de staat van je huurhuis op de dag van betrekken, heb je bewijs als er dingen al kapot waren en dat die niet jouw schuld waren.

9. Een foto van je meterkast

Niet iedereen is bekend met een meterkast en waar je op moet letten als er kortsluiting is. Maak een foto van je meterkast als alles werkt. Mocht er op een later moment iets uit gaan, dan heb je de foto als referentie van waar je op moet letten om het probleem snel te vinden. Bij twijfel altijd een expert bellen uiteraard.

10. Je kinderen vlak voordat ze Disney World in gaan

Voordat je een amusementspark of een evenement met je kinderen binnenstapt waarbij er veel mensen zullen zijn, neem even een moment voordat je opgaat in die mensenmassa om een foto van je kinderen te nemen waarbij duidelijk zichtbaar is wat ze aan- en meehebben. Als je ze kwijtraakt, heb je een heel recente foto van je kroost om aan de hulpdiensten te laten zien. Hopelijk heb je het nooit nodig, dan heb je in ieder geval een leuke collectie foto’s van opgewonden kinderen en wat ze die dag aanhadden!

Wat is jullie top-tip om een foto van te maken? Deel het hieronder!